„Моят индивидуален житейски план“
Nikoleta
Организации
Вторник, 09 Юни 2009 15:30
02 June 2009 Източник

* Проектът „Моят индивидуален житейски план“ им помага да се ресоциализират в обществото

Image
Хората с увреждания в Бургас ще преодолеят своите проблеми и ще намерят своето място в обществото с помощта на нов проект с наслов „Моят индивидуален житейски план“. Той е разработен от фламандската федерация VFG и сдружение „Аркадия“. В рамките на седем сесии ще се обучават бургазлии, които заради своите ограничени физически възможности, имат нужда от подкрепа.

Целта е те да си съставят житейски план на базата на личния им опит и на познанията на всички останали членове от групата, заяви за „Компас“ ръководителят на проекта Светла Манасиева. Преди около две седмици тя се върна от белгийския град Остендюнкерке, където заедно с шестима представители от четири български градове бе на обучение. Подобно на своите приятели от младежката група към Националния център за социална рехабилитация Светла среща проблеми с предвижването си по стълбите на обществените заведения, но волята за пълноценен живот й помага да преодолее преградите по пътя към щастието. Чаровна и усмихната, тя е готова да помогне на всеки, който се нуждае от съвет.
„От 2001 г. участвам в младежката група към НЦСР, а сега така съм свързана с нея, че не мога да си представя живота без тези хора. От близо две години работя като социален консултант към Регионалното бюро на центъра и се надявам да бъда полезна. Ще споделя своя опит и своите възможности на тази кауза“, сподели дамата, която вече около двайсет години страда от спинална мускулна атрофия. Като възпитаничка на Музикалното училище в Бургас тя се надява да даде верен тон на своите приятели и те да намерят своето достойно място в обществото.
„Нашето партньорство с асоциация „Аркадия“ започна още през 2002 г., когато тя бе основана. В началото то се свързваше с кръглата маса по проблемите на хората с увреждания. Идеята беше да се инициира създаването на обществени съвети за интеграция на тези личности в няколко общини. Бургас бе един от тези центрове. Продължихме заедно с реализацията на проекта за предоставяне на услугата социален асистент. Той се финансираше по линия на програма ФАР и приключи преди около месец. Почти една година помагахме на самотно живеещите стари хора и на младите бургазлии, които имаха нужда от тази услуга“, каза Марионела Стоянова от НЦСР. Тя е координатор на новия проект. Надежда Коцева пък ще е отговорник по отчета.
Голяма част на това, което сме постигнали, се дължи изцяло на Марионела Стоянова, добави от своя страна Кольо, който от 25 години е преживял трудова злополука. Физическите увреждания обаче не са в състояние да пречупят неговия дух. Днес той се приема в гилдията на художниците като талант.
„Това, което сте постигнали, се дължи не на мен, а на вас самите. Аз бях точният човек, в точния момент. В същата роля може да е и някой друг социален работник. Вече минаха повече от 10 години. Доволна съм от своя професионален път. Работя това, което искам. Надявам се да съм една от многото, които да допринесат в тази страна и този град животът на хората, които са се родили с някакво увреждане или го придобили, да е по-качествен. Радвам се, че сме заедно в поредния проект на една от многото НПО-та. Склонна съм да подкрепя всеки подобен проект, ако чувствам, че се прави нещо сериозно, за да може животът на хората да стане по-пълноценен“, каза от своя Марионела.
Познаваме се, но има неща, които не сме си споделили през годините. Може би не сме имали куража за това, добави Светла Манасиева. Тя прикани деветимата от уязвимата група да участват в една атрактивна игра с топка. Всеки, в чиито ръце се спре плажното кълбо, трябваше да се представи и да сподели своите интереси.
„Ще продължа да уча. Аз съм една от най-борбените. Когато ме канят на срещи или по спортни състезания, никога не отказвам. Винаги съм готова да помогна“, заяви за „Компас“ Николинка Ганева, която през 2006 г. бе класирана на едно от призовите места в конкурса за красота „Мис Бургаско лято“.
С хобито да плете, чете и пее пък се представи Катя Мирчева. Изгаряне на очните дъна е диагнозата, която лекарите й поставят преди много време. Пред нейния възвишен дух преградите падат и тя има шанс за успешна ресоциализация.

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава