Eдни от нас
Алпинистът Иван Кожухаров се кани да изкачи Монблан в инвалиден стол
joan2112
Eдни от нас
Петък, 04 Септември 2009 11:31
Фотогалерия - Експедициите на Иван Кожухаров

Българска експедиция потегля към най-високия връх в Европа - Монблан в Алпите - след броени дни. Интересното в случая е че в екипа ще участва Иван кожухаров, който от 19 години е прикован към инвалидна количка след тежък инцидент в Алпите. Кожухаров не за първи път атакува единствения 4-хилядник на Стария контитент - през есента на 2007г. той направи неуспешен опит да достигне "Покрива на Европа". Сега поема отново натам с още 40 алпинисти от България, Швейцария и Франция. През цялото време той ще е в специална шейна, приспособена специално за него. Колегите му не крият, че начинанието е много рисковано. те не крият и възхищението си от духа, смелостта и непоколебимостта на Кожухаров. “Иван е уникален човек” - каза алпинистът Александър Шопов.

Тази година начинанието е под мотото “Споделени върхове” . Маршрутът към върха е по така нареченият “Кралски траверс”, който е най-трудният в техническо отношение , но пък - най-красивият.
Експедицията ще продължи от 29 август до 12 септември.

ИЗТОЧНИК

 
Роза Мойсовска
svetla_bolneva
Eдни от нас
Вторник, 10 Февруари 2009 21:37

РОЗА МОЙСОВСКА –СЪЗДАВА КРАСОТА !

 Родена е на 4.09.1966 г.в гр.Скопие.Още от раждането си е с обездвижени крайници, но въпреки това тя рисува с уста. Бих могла да я нарека македонската Мариела Въндева или Джони, но не. Тя е Роза, поредното уникално доказателство за силата на човешкия дух.Живее в дом на хора с увреждания, край гр. Струмица, Банско,Македония. Там твори картини,поезия...С други домуващи прави картички, които международна организация разпространява с благотворителна цел.

Думите на Роза „ Болестта, която ме следи открай време на земята,за мене не представлява проблем, аз се чувствам щастлива.”могат да вдъхнат вяра в собствените сили на всеки от нас.

За вас се опитах да преведа нейни стихове, но за посланията в творчеството и няма езикови бариери :

ПОБЕДИХ

Аз заобичах надеждата,

да се надявам.

В деня намирам простори за радост.

в нощите, сънят ме отнася.

И свикнах,

дори врявата

от лаят на кучетата

да не ми досажда.

Облякох се в копнеж,

да живея,

да се надявам,

и да обичам.

Ето сайта на Роза: http://www.nasataroze.org.mk/index.htm потърсете я,тя ще ви помгне да откриете себе си.

Това е една от последните й картини.Усещате, как от творбата струи настроение за живот, нали?

 
Героиня
daniboi
Eдни от нас
Сряда, 07 Януари 2009 21:06

Героиня


25 годишната Джесика Кокс преди месец получава книжка за пилот, има два черни колана по таекуондо и е дипломиран психолог и преподавател. Но какво и липсва? Липсват двете и ръце! Вродените и увреждания не пречат да постигне свойте цели. Липсата на ръце компенсира с краката. Тя може да шофира, да пише 25 думи в минута както и да управлява самолет. Тя в първата жена с увреждания която има лиценз за пилот. Курса и е бил подарен от благотворителна организация в Северна Каролина която е специализирана в интеграцията на хора с увреждания.


Вижте и малко снимки.


http://bgman.net/index.php?option=com_content&view=article&id=99:2008-11-22-09-04-32&catid=1:latest-news&Itemid=55
 
ЧОВЕК С УВРЕЖДАНЕ СЕ СПРАВЯ БЕЗ ПРОБЛЕМИ СЪС ЖИВОТА В ШВЕЙЦАРИЯ.
venko1978
Eдни от нас
Понеделник, 22 Декември 2008 22:23
 
Бъдещето на Сана
Иво
Eдни от нас
Неделя, 05 Октомври 2008 18:15


Телевизия “Отношение” се запозна със Сана Бърн преди две години. Семейството й винаги е насърчавало нейната самостоятелност. Днес Сана се подготвя за бъдещето и истинския самостоятелен живот далеч от дома.

“Промяна на отношението”

През последните 16 години Демита Бърн се е грижила за дъщеря си Сана.

Това беше една от най-важните ми мисии.

Това за какво е?

Това е за прасците ти.

Сега тя се сблъсква с реалността. Сана е готова да започне свой собствен живот.

Тя наистина искаше да бъде самостоятелна и да прави това, което останалите тийнеджъри правят и на мен ми беше наистина трудно да осъзная, че в един момент аз ще се грижа за нея, а в следващия тя ще е самостоятелна.

Винаги съм искала да живея самостоятелно и сама да се грижа за здравето си.

Членовете на семейството винаги са били близки и са подкрепяли Сана и брат й Стиви. И двамата са родени с микро... психопатия - болест, която засяга и двигателните способности.Сана никога не е вървяла самостоятелно.Семейството и тества нейните способности за да са убедени, че тя ще се справи сама, когато напусне дома си през следващата година.

Искам да си намеря работа.

Искаме още докато са тийнеджъри да живеят в реалния живот.

Искам да я науча на самостоятелност и на това, че мама не може винаги да е до нея, така че трябва да може да се справя сама.

Сана знае, че за да е наистина самостоятелна, трябва да разчита единствено на себе си и да не пропуска възможностите си. Винаги е била проактивна. Тя ходи в местният фитнес поне два пъти седмично.

Уилям работи самостоятелно със Сана и е разработил специална програма за укрепване на силата й.

Сана е първия човек с увреждане, с когото работя, но съм виждал други колеги, които работят с хора с увреждания и това е един вид извличане на ценни съвети и проучване.

Сега ще играем с топката, така че аз ти я подавам, а ти я хвани.

Добро хващане.

Искам да я видя по-мобилна и по-стабилна на кракат си, така че правим упражнения за да подобрим техните сила и координация. През тези два месеца напредъкът е видим. Тя е невероятна. Срещаме се всеки ден, а тя идва половин час по-рано. Тя е толкова решена да бъде тук, да прави упражнения и да е самостоятелна.

Освен това Сана прави първите си стъпки в кариерата, кандидатствайки за здравен курс през ваканцията. Този лагер е идеалният начин за преход към новия й живот.

Сана, горе са хората от поддръжката, библиотеките, както и хората, които помагат на хората с увреждания.

Хората идват тук с много очаквания. Някои се надяват поне малко да подобрят здравето си, други гледат на това като на начало ноа по-самостоятелен живот. Всички наши курсисти са тук по собствено желание. Те пита какво ще правим следващата година, къде ще бъдем, с какво ще се занимаваме.

Тук е мястото на курсистите, вашето място. Тук може да правите каквото поискате. Тук можете да похапвате, може да чете, Виждате, че нашите библиотеки са доста нетрадиционни. Тук никой няма да ти каже “Шшштт, тихо!”. Можеш да се смееш! Трябва да се смееш!

Разведох Сана из цялата сграда и тя не се почувства изгубена. Почувства се като част от това място, част от цялата институция. Така че с малко помощ тя ще се чувства добре тук.

лизането тук е голямо предизвикателство, но Сана е направила правилния избор, инвестирайки в себе си.

Доволна съм, че съм тук.

Сигурно ще бъдете радостни да разберете, че след заснемането на филма, Сана започна почасова работа.

 
Цветан Маджаров
Eдни от нас
Събота, 30 Август 2008 23:22
Източник: e-vestnik.bg
Това е историята на един 67 годишен човек, загубил двете ръце и едното си око поради злополука. Покъртителна е, разчувствах се докато я четох...
http://e-vestnik.bg/­1708

Цитирам:

67-годишният Цветан Маджаров

Да загубиш ръцете си, да ослепееш с едното око и да станеш фотограф. Звучи абсурдно, но когато човек срещне Цветан Маджаров, се убеждава, че няма невъзможни неща. „Човек и без ръце може, и без крака, без воля не може”, казва безръкият фотограф от Смолян, доказал, че всеки сам определя границите на своите възможности.

Цецо (както го наричат в Смолян) загубва ръцете си при злополука през 1981 г. Нещастието обаче не го отказва от живота, а го предизвиква да се бори. С много усилия и желязна воля Цветан се научава да си служи с осакатените си ръце, не по-зле отколкото повечето хора си служат с пръстите. И макар че според медицинското определение е инвалид, той се справя успешно с неща, които дори здрави хора не успяват да свършат. Снима от години, катери се по стръмни скали, скача с бънджи, остъклява тераси… Днес той е на 67 години, но казва, че е на 26, защото след злополуката се е родил отново.


 
Невил Смит
Hristo Vatev
Eдни от нас
Сряда, 27 Август 2008 23:25

Да сбъднеш мечтата си без един крак

27 Август 2008


Треньорът й Невил Смит я поздравява след финала на 10-километровия плувен маратон. Снимка: Ройтерс

Час след като влезе в историята на олимпийските игри миналата сряда, сълзите се стичат по лицето на Натали ду Тоа. Задавено, тя разказва колко много означава за нея да участва в плувния маратон в Пекин. „Когато се класирах за олимпиадата, просто седнах и плаках – признава Ду Тоа след 10-километровия маратон, на който завърши на 16-о място. – Да съм тук е сбъдната детска мечта. Помня, че си го пожелах, когато бях още на 6. Чаках този миг 18 години. Сега го направих. Посланието ми не е само към инвалидите, а към всички хора - превърнете лошите моменти в живота си в добри.”

22-годишната състезателка е с ампутиран ляв крак от коляното, след като през февруари 2001 г. претърпява катастрофа със скутера си на път от тренировка за училище. Влезе в историята на плуването още на световното в Севиля тази година, където спечели квотата си за Пекин. През зловещата 2001 г. плувкинята успява да се върне в басейна едва 3 месеца след ампутацията, а първото й състезание са Игрите на добра воля година по-късно. Там тя печели титлите на 50 и 100 м свободен стил за хора с увреждания и участва във финала на 800 м за правоспособни.

 
Лечение със стволови клетки-video klip
venko1978
Eдни от нас
Събота, 09 Август 2008 15:22
 
Артър Кларк
presly
Eдни от нас
Четвъртък, 24 Юли 2008 14:47
Сър Артър Чарлс Кларк (на английски Arthur Charles Clarke) (16 декември 1917 - 19 март 2008), е британски писател и изобретател, най-известен с научнофантастичния си роман „ 2001: Една одисея в космоса“. Неговия разказ "The Sentinel" е превърнат във филма "2001: Космическа Одисея" от Стенли Кубрик, а романът излиза докато Кларк и Кубрик работят по сценария на филма.Години по-късно се появяват две продължения на книгата, последното от които през 1997г. - "3001: Последната Одисея". Освен писател, Кларк бе и подводен изследовател, популяризираше научните занимания и агитираше за космически изследвания.
Той е един от първите хора, предложили използването на сателити около Земята с цел подобряване на комуникациите, също така е изказвал предвиждания, че човекът ще стъпи на Луната до 2000 г. Той прогнозира, че един ден космическите пътешествия ще станат като воаяж до курорт. Тези прогнози, направени през 40-те години, са предизвиквали насмешка тогава. Роден англичанин, той десетилетия живее на остров Цейлон (Шри Ланка), често прикован към инвалиден столзаради последици от прекаран в детството полиомиелит.
 
Джеймс Холман
presly
Eдни от нас
Петък, 18 Юли 2008 11:53
"Слепият пътешественик Джеймс Холман 1786-1857"


Един от най-големите авантюристи на всички времена, осъществил през 19 в. най-далечните пътешествия, вкл. околосветска обиколка е сляп.
Автор на бестселъри, самият той щеше да бъде забравен днес, ако не беше биографията му, написана от Джейсън Робъртс.

СРЕД СТРАННИТЕ ЛИЧНОСТИ, които в края на септември 1823 година се подвизават в сибирския град Иркутск, ДЖЕЙМС ХОЛМАН e най-забележителната.
Лейтенантът от Британския кралски флот пристига в 15-хилядния град, седнал на твърдата пейка на открита бричка, а мястото на кочияша е заел татарин, облечен в мръсен кафтан. Голяма превръзка закрива едното му око, болезнено възпалено.
Джейм Холман също има изтерзан вид. През изминалите месеци той и кочияшът му са изминали разстоянието от 4500 километра от Москва до Иркутск без чужда помощ и без да могат да се разбират помежду си и с хората по пътя. Нито Холман, нито татаринът говорят руски. Днес човек едва ли е в състояние да си представи колко изтощително мо­же да бъде подобно пътуване. На изток от Москва огромни райони от Русия са ненаселени. Повечето пътища са едва проходими, по тях колата не просто се движи, а мъчително напредва на разтърсващи тласъци. По-късно Холман раз­казва вицове за експлодиращия си от сътресенията мозък. Но той е човек, свикнал на болка. От младежките си години страда от ревматизъм и ходенето му се удава трудно. Преди всичко обаче Холман е сляп.

 
Матю
Hristo Vatev
Eдни от нас
Вторник, 08 Април 2008 01:08
Представям Ви Кевин Майкъл Конъли, обикновенно момче от Монтана роден през 1985, с необикновенно тяло, роден е без крака...

Това обаче не му е попречило да стане шампион в любимия си спорт - ски спускане. Матю е фотограф, обиколил е 15 страни, 31 града е заснел 32, 000 физиономии на съжаление и удивление, всичко гледащи го отгоре... Може да видите снимките тук Понастоящем учи кино в Университета в Монтана.
Ето как е направил снимките за изложбата си, возейки се на скейтборд...

В родната ни страна, Матю едва ли щеше да завърши училище, защото както се досещате, българските училища не са пригодени за хора със специални нужди, нито Университетите ни... което не е само немара и нехайство, а и чиста проба дискриминация.

Източник
 
Хелън Келър
Danielanp
Eдни от нас
Понеделник, 17 Март 2008 16:24

Хелън Адамс Келър е родена на 27.06.1880 в малко градче в Северозападна Алабама , САЩ.През февруари 1882 г , когато е била само на 18 месеца, тя се разболява. И до ден днешен причината за разболяването й е загадка. Според тогавашните лекари причината за болестата е била мозъчна треска , но днешните лекари смятат, че по-скоро е било скарлатина или менингит.

 
Портър Елът
Danielanp
Eдни от нас
Четвъртък, 13 Март 2008 14:13
Когато Портър Елет от Лоа ,щата Юта, реши да направи нещо , той го прави до съвършенство .
Портър е бил на 4 г , когато поради автомобилен инцидент му е ампутирана дясната ръка. Но той не е допуснал това да го съкруши.
 
Професор Стивън Хокинг
Ирена
Eдни от нас
Четвъртък, 13 Март 2008 12:22

Почти изцяло парализиран от болестта на Лу Гериг, професор Стивън Хокинг (виж. под черта) може да движи само по един пръст на всяка ръка и има затруднения дори при дишането. Не може да говори, в резултат на трахсотомията (оперативно отваряне на трахеята), общува с двата си здрави пръста и един компютър, прикрепен към количката, като компютъра предава написаното към роботизирана кутия с глас.
 
Кристи Браун
joan2112
Eдни от нас
Вторник, 19 Февруари 2008 16:08

Christy Brown (1932 - 1981) Кристи Браун – ирландски писател и художник, Роден  на 5 юли 1932 г. в католическо,  бедно, многодетно, но любящо семейство в един от мизерните квартали на Дъблин. Страдащ по рождение от Детска церебрална парализа.

 
Златьо Бояджиев
Danielanp
Eдни от нас
Понеделник, 18 Февруари 2008 15:49

Златьо (понякога неточно Златю) Георгиев Бояджиев е български художник, известен със своите портрети и пейзажи. Считан е за един от най-самобитните български художници на XX век. Живописецът от Брезово - така го наричат още в България.
Роден е на 22 октомври 1903 г. в Брезово. Завършва живопис в Национална художествена академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.).
 
Тони Мелендез
Danielanp
Eдни от нас
Сряда, 13 Февруари 2008 14:10
Тони Мелендез е роден в Никрагуа. Той е като всички други деца с една разлика, че поради заболяване на майка му, докато е била бременна, той се ражда без ръце.Поради този факт семейството се мести в САЩ, където Тони прекарва почти целия си живот.

 
Байрон
Danielanp
Eдни от нас
Неделя, 10 Февруари 2008 22:28

Джордж Гордън Байрон, 6-ти барон Байрон, е британски поет, водеща фигура на английския романтизъм.
Злокобните събития, които слагат отпечатък върху съдбата на поета, започват още от самото му раждане на 22 януари 1788 г. Той се появява на бял свят с обърнато наопаки стъпало и до края на живота си обвинява за своя недъг майка си и по-скоро суетата й да носи силно пристегнати корсети, дори по време на бременността си.

 
Иванка Колева
Hristo Vatev
Eдни от нас
Неделя, 10 Февруари 2008 17:48

Иванка Колева подобри личния си рекорд в собствената си категория в дисциплината тласкане на гюле на първото световно първенство на закрито за хора с увреждания в Бауман, Швеция /24-27 март/. Първа стана Стела Енева, с резултат 9,84 м. в тласкане на гюле, Колева постигна 9 метра и зае второ място. Това състезание е и квалификация за участие в олимпийските игри в Пекин.

Другите призьори на първенството станаха Радослав Златанов, който завърши с два бронзови медала в дисциплината дълъг скок - 5,82 см и висок скок - 1,62 см.

Бронз извоюва и Христо Гергански в дисциплината висок скок със 1,45 см. Четвърти места на гюле постигнаха Дечко Овчаров и Мустафа Юсеинов. На това европейско първенство записахме и 2 шести места - Христо Гергански и Радослав Златанов в дисциплината 60 м гладко бягане според увреждания. /БГНЕС/
Източник
 
Известни хора с дислексия
Hristo Vatev
Eдни от нас
Неделя, 10 Февруари 2008 16:20

Известни хора с дислексия

Артисти

Фред Астер, Хари Белафонте, Енрико Карузо, Шер, Том Круз, Упи Голдбърг, Джей Лено, Джон Ленън, Робин Уилямс, Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман, Джак Никълсън, Силвестър Сталоун, Антъни Хопкинс, Орландо Блум.

 
Гаринча
Hristo Vatev
Eдни от нас
Събота, 09 Февруари 2008 18:20
Гаринча е бразилски футболист, който се смята за втория най-добър за всички времена в Бразилия след Пеле. Истинското му име е Мануел Франсиско дош Сантош (на португалски Manuel Francisco dos Santos, произнася се Мануел Франсишку душ Сантуш). Прякорът му Гаринча (Garrincha) на португалски означава птичка. Гаринча става прочут с уникалния си дрибъл с топката.


 
НачалоПредишна12СледващаКрайСтраница 1 от 2

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава