megi_mp

По-малко възрастни и сираци с еднократни бонуси от държавата

Кризата продължава да взема своите жертви. Броят на бедните хора на социални помощи се увеличава. Това сочат данните на Агенцията за социално подпомагане за първите пет месеца на 2010 г. В същото време средствата на държавата по това перо са изключително ограничени и няма как да стигнат до края на годината. С актуализацията на бюджета за социални разходи се предвидиха още 142 млн. лв., но само ако има реформи. 
36 хиляди души са получавали помощи през миналата година средно на месец. През тази година броят им от 35 хиляди през януари прогресивно нараства до 46 814 през май. Това е повече дори от 2008 г., когато средно на месец са подпомагани 42 804 души. Право на социалните помощи имат хора, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определена граница. Тя е различна за отделните групи. Най-висока е при възрастните хора над 75 години - 107 лв. Те имат право на разликата между тази сума и реалните си доходи. За повечето хора тази граница обаче е 65 лв. За първите пет месеца общо за социални помощи са трябвали 16,8 млн. лв. До края на годината по това перо в бюджета на социалното министерство са заложени 27,3 млн. лв., които едва ли ще стигнат. В същото време обаче е намалял броят на еднократно отпусканите помощи. Ако през миналата година средно на месец 220 души са получавали пари за наем на общинско жилище, сега те са около 200. Тази помощ се предоставя на самотни възрастни над 70 години или на сираци до 29 години, които получават 97,50 лв. на месец.
Разнопосочни са и тенденциите при помощите за хората с увреждания. Тези, които получават добавка за транспорт от 9,75 лв., са се увеличили, сочат данните на агенцията. За миналата година те са били средно на месец 392 хил., а сега се движат около 400 хил. За сметка на това обаче е намалял броят на хората с увреждания, които получават по 13 лв. на месец за интернет. От 112 хил. на месец те са паднали на 104 хил. Намалява и броят на инвалидите, които вземат по 9,75 лв. за лекарства и диетично хранене. От 367 хил. средно месечно за миналата година се е стопил до 355 хил. за май. Повече хора обаче са получили помощ от 13 лв., за да се обучават. От 192-ма души на месец, сега те са стигнали средно до 240. Заради тези и други придобивки общо за петте месеца на тази година 217 597 души с увреждания са кандидатствали за социална оценка. Сред тях са както хора, които за първи път са получили решение на ТЕЛК, така и преосвидетелствани.
Мария Чипилева

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy